TUKARKAN KAD KREDIT ANDA KEPADA 0% INTEREST

Friday, April 10, 2009


ANDA PENGGUNA KAD KREDIT ??

MENGAPA BAYAR LEBIH (18% SETAHUN) ??
MASALAH PEMBAYARAN KAD KREDIT ??
INGIN KELUARKAN CASH DARI KAD KREDIT ??

TAHUKAH ANDA ??

INTEREST KAD KREDIT BOLEH DI KURANGKAN KE
6.5% - 14% SETAHUN !!
BAYARAN BULANAN BOLEH DI KURANGKAN !!
BOLEH AMBIK CASH TANPA DAILY INTEREST !!

BAGAIMANA ???
CONVERTKAN KEPADA EPP PLAN
ATAU 0% INTEREST RATE
BACA KETERANGAN DI BAWAH INI




_________________________________________________________


APA PLAN 0% INTEREST RATE / EZY PAYMENT PLAN (EPP) ?
Ialah satu kaedah pembayaran melalui kad kredit dgn kadar 0% interest rate.
Contoh :-
Ali beli barang yg bernilai RM2000 dan ingin membayarnya secara EPP selama 2 tahun. Jadi RM2000 / 24 = RM83.33 sebulan.
RM83.33 akan di charge ke kad kredit Ali setiap bulan selama 2 tahun. Nilai akhir bayaran ialah rm2000 dan bermakna tiada charge yg dikenakan atau 0% interest..

_________________________________________________________


KAD KREDIT
Kad kredit atau kad hutang ialah satu kemudahan yg diberikan oleh bank kepada penggunanya.. Dgn kata lain kita pinjam duit bank utk kegunaan kita.. bank akan kenakan 18% interest utk setahun ke atas amount yg kita gunakan.. pengguna dibenar membayar nilai minumum dari kad kredit iaitu 5% dari outstanding setiap bulan..


Contoh :-
Kad limit : 10000 ( bank yg akan ofer limit - biasa bergantung kepada gaji )
Outstanding : 8000 ( amount yg telah di gunakan oleh pengguna )
Available balance : 2000 (amount yg boleh digunakan )
Bayaran bulanan : 5% dari 8000 = 400 sebulan (lebih kurang)
8000 - 400 = 7600 akan di kenakan 18% interest setahun atau 1.5% sebulan. 7600 x 1.5% = rm114 interest sebulan (lebih kurang) kalau setiap bulan hanya bayar minimum payment.. akan mengambil masa yg lama utk selesaikan hutang kad kredit.. jika bayar minimum payment dan gunakan semula kad - hutang kad tak kan habis2 kerana kita hanya membayar interest sahaja..
RENUNGKAN !!!


_________________________________________________________

BAGAIMANA SELESAIKAN HUTANG KAD KREDIT
1 - Bayar semua amount (kira selesailah - kalau ada duit lebih lah)
2 - Bayar minimum payment dan jangan gunakan kad itu lagi.. 15% - 18% interest (lebih kurang)
3 - Tukar kan kepada ezy payment plan (EPP) atau 0% interest- bagaimana??? Ape syarat ?? Kelebihan ??



_________________________________________________________


SYARAT UTAMA
1 - Kad kredit masih AKTIF
2 - Temporary block. (Boleh buat tapi kena actifkan kad dulu)



_________________________________________________________
KELEBIHAN
1 - Mengurangkan beban hutang
2 - Mengurangkan interest 18% ke 0%
3 - Selesaikan masalah hutang
4 - Pengurusan kad kredit

_________________________________________________________
CONTOH PENGIRAAN UTK CONVERT KEPADA EPP PLAN.


Kad kredit maybank
Limit = 10000
Outstanding = 8000
Available = 2000


Ali nak tukarkan amount outstanding 8000 jadi 0% interest utk plan 3 tahun. Jadi 8000 / 36 = 222.22 sebulan
Setiap bulan bank akan charge 222.22 melalui kad kredit.
Jadi statement kad kredit Ali ialah 222.22 setiap bulan selama 3 tahun. Dalam masa 3 tahun hutang kad kredit akan selesai jika Ali bayar 222.22 sebulan dan tidak menggunakan lagi kad tersebut.
3 tahun = 8000 / 36 = 222.22
2 tahun = 8000 / 24 = 333.33
1 tahun = 8000 / 12 = 666.66

_________________________________________________________
JIKA 0% INTEREST = BAGAIMANA COMPANY MENDAPAT KEUNTUNGAN
Company akan kenakan UPAH / FEE CHARGE utk setiap pertukaran yg di lakukan oleh anda
Upah / Fee charge bergantung pada bank dan tahun
contoh = Maybank boleh buat sampai 3 tahun
1 tahun = 12%
2 tahun = 18% atau 9% setahun
3 tahun = 24% atau 8% Setahun
Upah dikira ke atas amount yg hendak ditukarkan kepada 0% interest
Contoh = tukar amount 5000 jadi 0% interest
Plan 1 tahun = 12% X 5000 = 600
Plan 2 tahun = 18% X 5000 = 900
Plan 3 tahun = 24% X 5000 = 1200

_________________________________________________________
BAGAIMANA UPAH DI BAYAR
1 - Bayar cash kepada company
2 - Bayar melalui kredit kad ***
** Jika bayar melalui kad kredit pastikan available balance pada kad kredit cukup utk bayar fee charge / upah**



Contoh pengiraan bayar melalui kredit kad
Limit 10000
Outstanding 8000
Available 2000
** Nilai convert mestilah termasuk nilai fee charge / upah **


Contoh convert nilai rm10000 utk 2 tahun
Upah 16% utk 2 tahun
16% dari 10000 = 1600
Available balance = 2000
2000 - 1600 = 400 available balance yg tinggal
Bayaran bulanan = 10000 / 24 = 416.67 sebulan
Anda juga boleh bayar minimum payment dari 416.67 iaitu RM50

_________________________________________________________
BAGAIMANA JIKA AVAILABLE BALANCE TIDAK MENCUKUPI ??
** Anda tentukan berapa amount yg hendak ditukarkan jadi 0% interest ** Jadi tukarkan hanya Sebahagian sahaja atau berapa sahaja amount yg anda ingin tukarkan. Sila rujuk fee charge table.


Contoh :-
Limit = 10000
Outstanding = 9000
Available = 1000


Tukarkan nilai 5000 sahaja
5000 tukar kepada 0% interest utk 2 tahun.
16% X 5000 = 800 upah / fee charge.
1000 - 800 = 200 available balance yg tinggal
Outstanding = 9000 + Upah 800 = 9800.
Amount 5000 telah di tukar jadi 0% interest.
9800 - 5000 = 4800 outstanding yg di tunjukkan dalam statement
5000 / 24 =
208.33 sebulan

_________________________________________________________
BAGAIMANA JIKA KAD SUDAH KENA BLOK/ SUDAH 2-3 BULAN TAK BAYAR BILL?? BOLEH TOLONG LAGI TAK ??
Boleh3 TAPI anda kena pastikan kad anda hanya di blok buat sementara sahaja / permanent blok.. call bank anda utk pastikan..


1 - Cara pertama** bayar minimum payment yg perlu di bayar utk pastikan kad aktif.. Dah aktif boleh buat epp plan..


2 - Cara kedua** convert hanya sebahagian - jadi anda hanya bayar sebahagian dulu..


Contoh:-
Limit = 5000
Outstanding = 5100
Available balance = 0000
Minimum payment = 700 (sebab dah 3 bulan tak bayar)


** Jika convert hanya rm1000 sahaja = upah 17% utk 2 tahun = rm170. Jadi anda hanya bayar pada kad kredit anda 270 bukan 700.. (270 = upah 170 + 100 (nilai overlimit 5100-5000) Outstanding akan jadi 4830... Kemudian syarikat akan settlekan jumlah 830 ke kad kredit anda..Outstanding akan jadi 4000.. Kemudian syarikat akan swipe kan amount rm1000 di tukar jadi EPP utk 2 tahun. Bayaran bulanan = RM41.67..

KESIMPULAN
Kita pinjam kat syarikat 830 dan Bank bayar kat syarikat rm1000 melalui kad kredit kita dan kita bayar kepada bank RM41.67 sebulan selama 2 tahun..


** Bila amount available makin bertambah.. kita convert kan lagi nilai amount yg tinggal..


Contoh di atas..
Limit = 5000
Outstanding = 4000
Epp = 1000 / 24 = 41.67
Total outstanding fr 1st month = 4000 + 41.67 = 4041.67
Minimum payment 5% = rm202.08


*** Bila kita bayar nilai minimum payment RM202.08 = available akan bertambah menjadi RM202.08. Jadi kita boleh convertkan nilai RM1000 lagi utk bulan kedua..

_________________________________________________________
UPAH ATAU FEE CHARGE RATE
Upah atau fee charge bergantung pada bank dan berapa tahun plan epp di buat dan bukan semua bank boleh buat epp.. sila refer jadual di bawah ini.




klik pada gambar utk melihat dgn lebih jelas.

_________________________________________________________
APA PERLU DI BAWA SEMASA PROCES EPP
1 - Bawa diri anda
2 - Kad pengenalan
3 - Kad kredit

** BRANCH ESAVE MARKETING** click di sini

_________________________________________________________
CONTOH EPP STATEMENT



_________________________________________________________

JANGAN TUNGGU LAGI !!!


BERMINAT !!



SILA SMS / EMAIL



019-3304312
suhaimi

Esave marketing sdn bhd


*** Bukan syarikat pinjaman atau along ***




Read more...

UNTUK KETERANGAN LANJUT, SILA ISIKAN EMAIL ANDA DI SINI !!

For more information please fill out this form:

Name:

Email Address:

Semua maklumat anda akan di lindungi !

  © Blogger templates Newspaper II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP